torsdag 19 april 2012

Strategidag för besöksnäringen i Södra Småland

Det kan låta lite torrt och tråkigt, men vilka härliga berättelser jag hörde från engagerade människor med fantastisk entreprenörsanda. Hårda fakta blandades med samtal mellan turistföretagare av alla de slag. Efter en hård dag på Smålands museum (en del av kulturparken Småland, som i konkurrens med museérna i storstäderna vann titeln årets museum 2012!), blev det mingel på residentet i Växjö hos landshövding Kristina Alsér.

Här var temat på föreläsningarna, naturturism och vi fick lyssna på tre härliga inspiratörer. Först ut var Mikael Eriksson, just nu projektledare för fisketurismprojekt inom Leader Linné. Han visade bilder och berättade om när han arbetade som fiskeguide i Argentina, Mongoliet och Alaska där de fiskade sida vid sida med grizzlybjörnar. Men han uppmande också till att våga höja statusen på våra egna fiskevatten och det vi kan erbjuda här i Småland. För det innebär att vi kan ta mer betalt. Internationellt betalas det många gånger mer för en naturupplevelse än vad vi tar betalt här.

Talare nummer två var Oskar Lind från Vilse , som med stort engagemang berättade om hur naturupplevelser får människor som individer och i grupp att växa. Otroligt inspirerande att höra hur  människor genom att utmana sig själva och kliva utanför sin komfortzon i olika övningar ute i naturen, växer både personligt och i sin yrkesroll. Och visst är det en häftig känsla att klara av att göra upp eld i skogen, fånga fisken till middag i sjön eller på annat sätt utmana sig själv.

Tredje man ut var naturpedagogen Anders Rapp.  Efter endast några minuter lyckades han få hela publiken att låta både som åkergroda och vanlig groda. Därefter fick vi också lära oss hur gräshoppor och olika fåglar lät, ivrigt härmandes Anders. Skratten var många och Anders lyckades verkligen få oss att förstå hur det går att göra naturupplevelser för stora som små, med små medel och av det vi har alldeles framför näsan. Hans vackra naturbilder bidrog till vår upplevelse och bekräftade att naturen är fantastisk.

Till sist utsågs årets turistentreprenör och det blev i år Ola Abrahamsson från Korrö . Han har också fått priset Årets Natur och Kultur upplevelse 2011, för sina Gourmet och hälsovandringar. I sitt tacktal sa Ola att han hade svårt att marknadsföra dessa aktiviteter eftersom ingen riktigt visste vad det var. Gissa vem som lämnade ett visitkort till honom efter prisutdelningen? Jag vet nämligen precis hur han skulle kunna berätta om dem :)

                         Grattis till årets turistentreprenör 2012, Ola Abrahamsson, Korrö!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar